Focaccia Genovese!

 

Η συνταγή μου για Focaccia Genovese!

H συνταγή μου για Focaccia Genovese


                                                  της Ειρήνης Βούλγαρη

Προζυμένια focaccia Genovese από τα χεράκια μου! Δεν πάει πολύς καιρός που έφτιαξα το πρώτο μου φυσικό προζύμι χωρίς μαγιά, κι έκτοτε ζυμώνω τακτικά και πάντα κρατώ προζύμι για το επόμενο ζύμωμα και το διατηρώ στο ψυγείο. Έτσι λοιπόν έφτιαξα και την περίφημη focaccia Genovese. H οποία έχει και λίγο ελαιόλαδο μέσα, αλλά και αρκετό ελαιόλαδο και στις δύο της επιφάνειες και είναι πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι και φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου. 

Η ζύμη για την λαγάνα αυτή είναι φυσικά πολύ μαλακιά ώστε να απλώνει και να κάνει και μεγάλες φουσκάλες. Έχει τουλάχιστον 50% υγρασία. Τον χειμώνα εάν δεν έχετε σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον 27 βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ χρονοβόρα η παρασκευή της ζύμης με προζύμι. Το καλοκαίρι όμως δεν θα έχετε πρόβλημα. Επίσης, αν έχετε χαμηλή θερμοκρασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά ξηρή. 

Για να φτιάξετε αυτή τη λαγάνα με μαγιά θα χρειαστείτε:

YΛΙΚΑ για τη ζύμη:

  • 2,5 φλυτζάνια τσαγιού μαλακό αλεύρι, κοσκινισμένο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού χλιαρό νερό (maximum 35 βαθμοί Κελσίου)
  • 3 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο για τη ζύμη και επιπλέον ελαιόλαδο για το άλειμμα της λαμαρίνας, των χεριών μας, και για την επιφάνεια της focaccia.
  • δενδρολίβανο, ή ρίγανη, ή θυμάρι, ή 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, ή φρέσκα κρεμμυδάκια ή πράσα ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο μαγιά ξηρή
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι ή πετιμέζι

Παρασκευή:

1. Σε μία λεκανίτσα ρίξτε τη μαγιά, το χλιαρό νερό, το μέλι/ζάχαρη/πετιμέζι και αναμίξτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το κοσκινισμένο αλεύρι και αναμίξτε πολύ καλά με το κουτάλι. Μετά λαδώστε τα χέρια σας και ζυμώστε την ζύμη. Αλείψτε ένα μεγάλο μπωλ με ελαιόλαδο και  βάλτε τη ζύμη μέσα σε αυτό. Σκεπάστε την με καθαρή πετσέτα. Καλύψτε την και με μία ζεστή κουβέρτα αν είναι χειμώνας, ή βάλτε την σε ένα σημείο που έχει ήλιο. Αφήστε την να φουσκώσει για 1-2 ώρες, μέχρι να διπλασιασθεί ή να τριπλασιασθεί σε όγκο.
2. Αλείψτε με αρκετό ελαιόλαδο και πασπαλίστε με αλεύρι την λαμαρίνα της ηλεκτρικής σας κουζίνας.
3. Βγάλτε τη ζύμη από το μπωλ, αλείψτε την με ελαιόλαδο για να μην κολλάει στα χέρια σας και ακουμπείστε την στην μέση της λαμαρίνας. Με τα χέρια σας λαδωμένα πατείστε τη ζύμη προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να καλύψει την επιφάνεια της λαμαρίνας και να γίνει μία πολύ λεπτή στρώση. Εναλλακτικά, την ανοίγετε σε καθαρή επιφάνεια με πλάστη και την μεταφέρετε στην λαμαρίνα όπου τη προσαρμόζετε στο σχήμα της λαμαρίνας. Τέλος με λαδωμένα τα δάχτυλά σας την πιέζετε με τα δάχτυλα για να κάνει γουβίτσες παντού.  Σκεπάστε την με μία καθαρή πετσέτα και αφήστε την περίπου 1 ώρα έως ότου διπλασιασθεί σε όγκο.
4. Όταν είναι έτοιμη ραντίστε την με μίγμα νερού και ελαιόλαδου. 
5. Τέλος, πασπαλίστε λίγο χοντρό αλάτι και φύλλα από δεντρολίβανο ή ό,τι άλλο ελαφρύ & αρωματικό προτιμάτε στην επιφάνειά της και ψήστε την σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς Κελσίου. Όταν βάλετε τη focaccia στο φούρνο κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Ψήστε για 20 περίπου λεπτά,  μέχρι να ροδίσει επάνω και κάτω.
6. Όταν την βγάλετε από τον φούρνο, την τοποθετείτε αμέσως πάνω σε σχάρα να κρυώσει λιγάκι ώστε να μην νοτίσει η κάτω της επιφάνεια και να παραμείνει τραγανή. Δεν την σκεπάζετε όταν είναι ζεστή για τον ίδιο λόγο.
7. Την κόβετε σε κομμάτια και την σερβίρετε αμέσως.

Πριν το ψήσιμο:

Tην ραντίζουμε με 2-3 κουταλιές σούπας νερό αναμιγμένες με 3-4 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο και την πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και δενδρολίβανο ή θυμάρι ή ρίγανη. Ή  μπορούμε να της βάλουμε λεπτές ροδέλες από λευκά κρεμμύδια, ή ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια ή πράσα και το χοντρό αλάτι.

Αυτήν εδώ την έκανα με μαγιά και σκληρό αλεύρι και την πασπάλισα με χοντρό αλάτι και ρίγανη ξερή. Έγινε πάρα πολύ νόστιμη και τραγανή!

My recipe for traditional focaccia Genovese in my English blog "rusticooking"!

                                                                                                  περισσότερες συνταγές 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ