Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 7, 2023

Spaghetti al pesto Genovese

Εικόνα
  Η συνταγή μου για σπαγγέτι με πέστο βασιλικού!                                                                                                                                                                                                          της Ειρήνης Βούλγαρη Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή! Αλλά καλοκαιρινή περισσότερο, εκτός εάν έχετε φτιάξει από το καλοκαίρι πολλά βαζάκια με πέστο πλατύφυλλου Γενοβέζικου βασιλικού και τα έχετε αποθηκεύσει στην κατάψυξη. Ο βασιλικός αυτός δεν επιβιώνει τον χειμώνα. Υλικά για το pesto Genovese: (για 3 μερίδες σπαγγέτο) 100 gr φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου (Γενοβέζικου) πλυμμένα και στεγνωμένα πολύ καλά 5 σκελίδες σκόρδο μέτριες (καλύτερα εγχώριου σκόρδου) καθαρισμένες  κουταλιές της σούπας κουκουνάρι 1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο πεκορίνο ρομάνο (εάν δεν βρείτε Ιταλικό υπάρχει πολύ καλό ηπειρώτικο τυρί πεκορίνο). 1 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο Παρασκευή του pesto Genovese: Βάζουμε στο blender τα φύλλα

Focaccia Genovese!

Εικόνα
  H συνταγή μου για Focaccia Genovese                                                   της Ειρήνης Βούλγαρη Προζυμένια focaccia Genovese από τα χεράκια μου! Δεν πάει πολύς καιρός που έφτιαξα το πρώτο μου φυσικό προζύμι χωρίς μαγιά, κι έκτοτε ζυμώνω τακτικά και πάντα κρατώ προζύμι για το επόμενο ζύμωμα και το διατηρώ στο ψυγείο. Έτσι λοιπόν έφτιαξα και την περίφημη focaccia Genovese. H οποία έχει και λίγο ελαιόλαδο μέσα, αλλά και αρκετό ελαιόλαδο και στις δύο της επιφάνειες και είναι πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι και φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου.  Η ζύμη για την λαγάνα αυτή είναι φυσικά πολύ μαλακιά ώστε να απλώνει και να κάνει και μεγάλες φουσκάλες. Έχει τουλάχιστον 50% υγρασία. Τον χειμώνα εάν δεν έχετε σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον 27 βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ χρονοβόρα η παρασκευή της ζύμης με προζύμι. Το καλοκαίρι όμως δεν θα έχετε πρόβλημα. Επίσης, αν έχετε χαμηλή θερμοκρασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά ξηρή.  Για να φτιάξετε αυτή τη λαγάνα με μαγιά θα χρειασ

THΓΑΝΙΤΕΣ

Εικόνα
Για ένα νόστιμο και γρήγορο πρωϊνό: Tηγανίτες (pancakes) της Ειρήνης Βούλγαρη Υλικά:  1 φλυτζάνι τσαγιού gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (για κέϊκ) 140 gr γάλα 1 κουταλιά σούπας βούτυρο λυωμένο για τον χυλό  λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 1 αυγό  1/4 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι ψιλό 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ή λίγο ξύσμα λεμονιού (για γλυκές κρέπες, προαιρετικά) 1 κουταλιά της σούπας κοφτή  ζάχαρη) Παρασκευή: 1. Σε ένα μπωλ χτυπάτε το αυγό με σύρμα ή πηρούνι μέχρι να αφρίσει. Προσθέσετε την βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού  και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα. 2. Σε ένα κατσαρολάκι λυώνετε το βούτυρο. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το γάλα. 3. Σε ένα μεγαλύτερο μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι και (προαιρετικά) τη ζάχαρη. Aναμίξτε τα πολύ καλά με ένα κουτάλι.  4. Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και το μίγμα του βουτύρου με το γάλα. Αναμίξτε με το σύρμα της ζαχαροπλαστικής ή με πηρούνι έως ότου σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός. Δεν αναμιγνύο