Ρεβύθια σούπα με λίγη καυτερή πιπεριά!

 

Ρεβυθόσουπα με τσίλι!

της Ειρήνης Βούλγαρη

Μία απλή συνταγή για ρεβύθια είναι αυτή η ρεβυθόσουπα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να φτιάξετε ρεβυθόσουπα. Αυτή η συνταγή γίνεται με κρεμμύδι, καρότα, και καυτερή πιπεριά χωρίς ντομάτα. Η εκτέλεση είναι ίδια με αυτήν την συνταγή μου για φασολάδα εδώ.

Απλώς αντί για φασόλια βάζουμε ρεβύθια και προσθέτουμε και καρότα. 

Στο σερβίρισμα έβαλα και λίγη γλυκιά πάπρικα. Συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί, ιδανικά με ζυμωτό ψωμί από φυσικό προζύμι. Eίναι πεντενόστιμη!!!

Η υψηλή θρεπτική αξία των ρεβυθιών και οι σημαντικές ωφέλειες που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην υγεία μας

Tα ρεβύθια, όπως και όλα τα όσπρια, είναι από τις πιο υγιεινές τροφές. Περιέχουν πρωτείνες υψηλής διατροφικής αξίας, άμυλο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που βοηθά στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2, κι ένα πλούτο βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι ίνες τους καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων  του πεπτικού συστήματος, και συμβάλλουν στην μείωση της LDL, δηλαδή της "κακής" χοληστερόλης συντελώντας έτσι και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, τα ρεβύθια περιέχουν χολίνη, μία ουσία που βοηθά τον οργανισμό μας να δημιουργήσει χημικές ενώσεις που βοηθούν την μνήμη, τον έλεγχο των μυών, τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, η χολίνη είναι μια πηγή ομάδων μεθυλίου που είναι απαραίτητες για πολλά στάδια του μεταβολισμού. Το σώμα χρειάζεται τη χολίνη για να συνθέσει φωσφατιδυλοχολίνη και σφιγγομυελίνη, δύο κύρια φωσφολιπίδια ζωτικής σημασίας για τις κυτταρικές μεμβράνες. H χολίνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ακετυλοχολίνης, ενός σημαντικού νευροδιαβιβαστή για τη μνήμη, τη διάθεση, τον έλεγχο των μυών και άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Η χολίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, της σηματοδότησης της κυτταρικής μεμβράνης, της μεταφοράς και του μεταβολισμού των λιπιδίων και της  ανάπτυξης του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε χολίνη συντελεί στην πρόληψη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της άνοιας, και της νόσου Αlzheimer.

Σε συνδυασμό με την αποφυγή κατανάλωσης ζωϊκών λιπών, ζάχαρης και αλκοόλ, καθώς και των βιομηχανικά επεξεργασμένων τροφίμων που κοσμούν τα ράφια των supermarkets (κονσερβών, αλλαντικών, αναψυκτικών, τροφίμων με συντηρητικά, τρανς λιπαρά, συνθετικές πρωτείνες και μεταλλαγμένες πρώτες ύλες) και με κατανάλωση φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ελαιόλαδου και άλλων οσπρίων, μη επεξεργασμένων δημητριακών, ψαριών και αυγών, και με αρκετή ήπια καθημερινή σωματική άσκηση (περπάτημα), η κατανάλωση ρεβυθιών βοηθά στην πρόληψη πολλών παθήσεων, όπως οι ακόλουθες: 

  • καρδιοαγγειακά νοσήματα 
  • διαβήτη τύπου 2 
  • ασθένειες και καρκίνοι του πεπτικού συστήματος 
  • σκλήρυνση κατά πλάκας 
  • Alzheimer's
  • άνοια

Πηγές: 

J Jukanti, A., Gaur, P., Gowda, C., & Chibbar, R. (2012). Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): A review. British Journal of Nutrition, 108(S1), S11-S26. doi:10.1017/S0007114512000797






                                                                                                                  περισσότερες συνταγές

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ