Kουνέλι στιφάδο!
Η συνταγή μου για το παραδοσιακό μας στιφάδο
της Ειρήνης Βούλγαρη
Το στιφάδο μπορεί να γίνει είτε με λαγό ή κουνέλι, είτε με μοσχάρι και θυμίζει αρκετά το Γαλλικό επίσης παραδοσιακό πιάτο veau bourguignon. Kαι τα δύο έχουν πλούσια σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με μπαχαρικά και πολλά καραμελωμένα κρεμμύδια. Επίσης βασικό μυστικό για την επιτυχία και των δύο είναι το καλό σωτάρισμα του κρέατος σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να αποκτήσει μια καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά που θα κρατήσει τους χυμούς του μέσα όταν στη συνέχεια θα ρίξουμε τα υγρά. Από χημική άποψη κατά το σωτάρισμα αυτό γίνεται η αντίδραση Maillard που προσδίδει και μια γεύση ψητού στο κρέας, εκτός του ότι το θωρακίζει για να μην διαφύγουν οι χυμοί του στο υπόλοιπο φαγητό, οπότε θα ήταν σαν βραστό. Για τον ίδιο λόγο κατά το σωτάρισμα βάζουμε σε αρκετή απόσταση κάθε μερίδα κρέατος.
Υλικά:
- 1 κουνέλι (περίπου 1,5 kgr)
- 1/2 φλυτζ. του καφέ ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 kgr ξερά στρογγυλά κρεμμυδάκια στυφάδου
- 6 σκελίδες σκόρδο
- 1,5 kgr φρέσκες ώριμες ντομάτες
- 1 φλυτζάνι τσ. ελαιόλαδο
- 4-6 δαφνόφυλλα
- 4 κόκκους μπαχάρι
- 2 ξυλαράκια κανέλλας
- 4 κανελλογαρύφαλλα
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
- ολόκληρους κόκκους μαύρου πιπεριού
Μαρινάρισμα κουνελιού
Υλικά για την μαρινάδα:
- 1/2 φλυτζ. τσαγιού ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 φλυτζ. τσαγιού κρύο νερό
- μερικά δαφνόφυλλα
Αποβραδύς πλένουμε καλά και στεγνώνουμε το κουνέλι. Έπειτα το κόβουμε σε μερίδες και το τοποθετούμε σε ένα πλαστικό σκεύος με κάλυμμα στο οποίο έχουμε φτιάξει τη μαρινάδα μας αναμιγνύοντας ένα φλυτζάνι του τσαγιού κρύο νερό με μισό φλυτζάνι του τσαγιού ξύδι, και μερικά δαφνόφυλλα. Αλείφουμε τις μερίδες με την μαρινάδα, σκεπάζουμε το σκεύος καλά και το διατηρούμε στο ψυγείο έως την επόμενη μέρα. Το βγάζουμε μερικές ώρες πριν το μαγείρεμα από το ψυγείο ώστε να έρθει το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου. Επίσης μπορούμε να καθαρίσουμε αποβραδύς τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και να στίψουμε ή να πολτοποιήσουμε τις ντομάτες ώστε να είναι έτοιμα την επομένη. Τον τοματοχυμό τον διατηρούμε στο ψυγείο κλεισμένο σε σκεύος.
Παρασκευή:
Μικρές συμβουλές:
- Δεν ανακατεύουμε το φαγητό με κουτάλα. Απλώς κάθε 5 λεπτά περίπου κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να μην κολλήσει το φαγητό στον πάτο της.
- O φρέσκος τοματοχυμός μπορεί να αντικατασταθεί με τοματάκια κονσέρβας ή με πάστα τομάτας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου