Καυτερη φασολαδα με κοκκινη πιπερια τσιλι!

Λιτή αλλά νόστιμη και πολύ θρεπτική καυτερή φασολάδα με τσίλι!


Λιτή αλλά νόστιμη και πολύ θρεπτική φασολάδα με καυτερή πιπεριά τσίλι!


της Ειρήνης Βούλγαρη

Κάποτε η φασολάδα εθεωρείτο το εθνικό μας φαγητό... Εδώ και κάποιες δεκαετίες ο μουσακάς της πήρε την θέση! Τα φασόλια είναι πολύ πλούσια σε άμυλο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που μας δίνει ενέργεια, σε ίνες που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, σε φυτικές πρωτείνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όχι μόνο. Περιέχουν επίσης πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο καθώς και το πολύτιμο αμινοξύ λυσίνη, το οποίο δεν παράγεται από τον οργανισμό μας αλλά είναι άκρως απαραίτητο για την σύνθεση των πρωτεϊνών του οργανισμού μας. Τα φασόλια μπορούν από θρεπτική άποψη να αντικαταστήσουν το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση φασολιών μειώνει την χοληστερόλη LDL, και βοηθά στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, της ισχαιμίας και του διαβήτη. Δείτε σχετικό link στο τέλος της ανάρτησης.

Αυτή η συνταγή μου λοιπόν είναι πολύ υγιεινή επειδή εκτός από τα πρωτεϊνούχα και βιταμινούχα φασόλια περιέχει ελαιόλαδο και κρεμμύδια. Ίσως είναι η απλούστερη που υπάρχει, αλλά όμως δεν στερείται νοστιμιάς. Και μάλιστα μπορείτε να την κάνετε όσο καυτερή αντέχετε!!! Η καψαϊκίνη που περιέχεται στο τσίλι καταπραύνει λιγάκι τους πονοκεφάλους και τους πόνους από τα αρθριτικά. Kαι τα κρεμμύδια περιέχουν και ιχνοστοιχεία πολύτιμα για την υγεία μας αλλά και ίνες όπως και τα φασόλια. 

Για οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα/υγραέριο αλλά και εξοικονόμιση χρόνου μαγειρέματος, μαγειρεύουμε μεγάλη ποσότητα και όση δεν καταναλώσουμε εκείνη την ημέρα την αποθηκεύουμε σε ατομικές μερίδες σε πλαστικά μπωλ με καπάκι και τα διατηρούμε επί 2 μήνες το πολύ στην κατάψυξη ή περισσότερο σε καταψύκτη. Σε κάθε μπωλ γράφουμε τι φαγητό περιέχει και την ημερομηνία παρασκευής και κατάψυξης του φαγητού. Όταν θέλουμε να έχουμε μία μερίδα φασολάδα, την βγάζουμε από την κατάψυξη από την προηγούμενη μέρα και την τοποθετούμε σε ένα χαμηλό ράφι του ψυγείου μας. Την επομένη μέρα την ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά  μέχρι να βράσει και την σερβίρουμε. Δεν πρέπει να ξαναβάλουμε στην κατάψυξη ό,τι έχουμε αποψύξει. 

κόκκινες πιπεριές τσίλι

Υλικά: 

(για μία μεγάλη κατσαρόλα φασολάδα)

  • 500 gr φασόλια φετινής εσοδείας (κατά προτίμηση ποικιλίας "κοντούλα")
  • 1 κούπα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
  • μερικά κομματάκια από αποξηραμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά (τσίλι)
  • αλάτι

Παρασκευή:

  1. Μουλιάζουμε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ πριν τα μαγειρέψουμε. 
  2. To επόμενο πρωί τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε καλά. Βάζουμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά με νερό ως τη μέση και ρίχνουμε τα μουλιασμένα φασόλια και σκεπάζουμε με το καπάκι. Όταν αρχίσουν να βράζουν πετάμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια. 
  3. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα το τριμμένο κρεμμύδι, λίγα κομματάκια από μία καυτερή κόκκινη πιπεριά (τσίλι), το ελαιόλαδο και το ανάλογο αλάτι. 
  4. Όταν αρχίσει να κοχλάζει η φασολάδα μας, χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει ελέγχοντας κάθε 15 λεπτά εάν έχει αρκετό νερό, μέχρι να χυλώσει και τα φασόλια να είναι τόσο μαλακά ώστε λυώνουν στο στόμα. 
  5. Τότε είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Συνοδέψτε την με καψαλισμένο, σπιτικό ζυμωτό ψωμί από προζύμι. Είναι τέλειος συνδυασμός!
Άρθρο για την θρεπτική αξία των ξηρών φασολιών: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24871476/

My hot bean soup recipe in my English blog "rusticooking"!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ