THΓΑΝΙΤΕΣ




Για ένα νόστιμο και γρήγορο πρωϊνό: Tηγανίτες (pancakes)

της Ειρήνης Βούλγαρη


Υλικά: 

  • 1 φλυτζάνι τσαγιού gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (για κέϊκ)
  • 140 gr γάλα
  • 1 κουταλιά σούπας βούτυρο λυωμένο για τον χυλό 
  • λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • 1 αυγό 
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι ψιλό
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ή λίγο ξύσμα λεμονιού
  • (για γλυκές κρέπες, προαιρετικά) 1 κουταλιά της σούπας κοφτή  ζάχαρη)

Παρασκευή:

1. Σε ένα μπωλ χτυπάτε το αυγό με σύρμα ή πηρούνι μέχρι να αφρίσει. Προσθέσετε την βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα.
2. Σε ένα κατσαρολάκι λυώνετε το βούτυρο. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το γάλα.
3. Σε ένα μεγαλύτερο μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι και (προαιρετικά) τη ζάχαρη. Aναμίξτε τα πολύ καλά με ένα κουτάλι. 
4. Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και το μίγμα του βουτύρου με το γάλα. Αναμίξτε με το σύρμα της ζαχαροπλαστικής ή με πηρούνι έως ότου σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός. Δεν αναμιγνύουμε το μίγμα περισσότερο.
3. Αλείφετε ένα αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ηλιέλαιο και το βάζετε σε μέτρια φωτιά. Όταν κάψει, ρίχνετε 2 κουταλιές της σούπας χυλό για κάθε τηγανίτα.  Όταν σχηματισθούν φυσαλίδες στην επιφάνειά τους κι έχουν ροδίσει στην κάτω πλευρά, τις γυρίζετε για να ψηθούν και να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
4. Τις σερβίρετε αμέσως ζεστές με ό,τι συνοδευτικό προτιμάτε. 



Μερικά αγαπημένα toppings:

  • μαρμελάδα φρούτων και βούτυρο
  • μέλι  και κανέλλα
  • φρέσκα φρούτα (μύρτιλα ή βατόμουρα ή μούρα ή φράουλες κλπ) πασπαλισμένα με ζάχαρη άχνη 
  • ζεστό ganache σοκολάτας και φρέσκα φρούτα
  • σαντιγύ και φρέσκα φρούτα
  • γιαούρτι, φρέσκα φρούτα και μέλι
  • κ.λ.π.


My recipe for pancakes in my English blog "rusticooking"!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!