Αναρτήσεις

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Εικόνα
   Η συνταγή μου για Γαλλική κρεμμυδόσουπα                                                                                                                                    της Ειρήνης Βούλγαρη      Η κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα πιάτα της παραδοσιακής Γαλλικής κουζίνας. Είναι πολύ καλή τώρα το χειμώνα με το κρύο! Mάλιστα έχει μακραίωνη ιστορία, αφού λέγεται ότι ο πρώτος που την έφτιαξε ήταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Louis XV ένα βράδυ μετά το κυνήγι που επέστρεψε πεινασμένος και δεν είχε τίποτα άλλο εκτός από κρεμμύδια, βούτυρο και σαμπάνια...       Για αιώνες η κρεμμυδόσουπα ήταν η σούπα των φτωχών στη Γαλλία. Αλλά από τότε που προστέθηκαν τα φετάκια της μπαγκέτας με τη γραβιέρα επάνω, τα οποία τα καψάλιζαν στο grill,  αναβαθμίστηκε σε "classy" Gratinee des Halles.  Αποτέλεσμα: Έκτοτε σερβίρεται ανελλιπώς παντού τον χειμώνα, και ιδιαίτερα στα μικρά εστιατόρια στη Γαλλία, τα bistrots.   Υλικά:  (για 2 περίπου μερίδες, ανάλογα με το μέγεθος του μπωλ σερβιρίσματος) 3 μεγάλα κρ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2023

Εικόνα
  Βασιλόπιτα με ινδική καρύδα! της Ειρήνης Βούλγαρη H βασιλόπιτα του νέου έτους, λιτή, με ένα αληθινό κλαδάκι γκυ για να μας φέρει καλοτυχία και ένα συλλεκτικό νόμισμα για φλουρί!  Είναι κέϊκ βανίλιας πασπαλισμένο με τριμμένη, αποξηραμένη ινδική καρύδα. Έδεσα και μία κορδέλα λευκή που νομίζω ότι την ομορφαίνει πολύ.  Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και κάθε ευλογία του Θεού! This post in English in my blog "rusticooking"!                                                                      περισσότερες συνταγές  

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Εικόνα
Η συνταγή μου για Βασιλόπιτα με λευκή σοκολάτα και ρόδι! της Ειρήνης Βούλγαρη Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό Πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα, συνήθως κέϊκ, αλλά μερικές φορές με ζύμη τσουρεκιού ή και πίτα παραδοσιακή. Το φλουρί το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο πριν το βάλουμε στον χυλό ή στην ζύμη.  Για αυτήν την βασιλόπιτα χρησιμοποιείστε αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του. Ακολουθείστε την βασική συνταγή για  κέϊκ που υπάρχει στη συσκευασία του αλευριού αυτού, αλλά αντικαταστείστε το γάλα με  ξυνόγαλα, ή με φυσικό γιαούρτι ξινούτσικο αραιωμένο με λίγο νερό (σε ίση ποσότητα με το γάλα της συνταγής του κέϊκ). Για άρωμα χρησιμοποιείστε βανίλια. Το ταψί χρειάζεται άλειμμα με ηλιέλαιο ή βούτυρο και πασπάλισμα με αλεύρι πριν βάλετε τον χυλό, για να βγεί η βασιλόπιτα εύκολα μετά το ψήσιμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί ψησίματος, ή ειδική φόρμα με τσέρκι.  Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!   Προσοχή στο ψήσιμο. Σκεπάζετε από την αρχή μ