ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Βασιλόπιτα με σοκολάτα ή με ganache σοκολάτας


Η συνταγή μου για Βασιλόπιτα με λευκή σοκολάτα και ρόδι!

της Ειρήνης Βούλγαρη

Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό Πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα, συνήθως κέϊκ, αλλά μερικές φορές με ζύμη τσουρεκιού ή και πίτα παραδοσιακή. Το φλουρί το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο πριν το βάλουμε στον χυλό ή στην ζύμη. 

Για αυτήν την βασιλόπιτα χρησιμοποιείστε αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του. Ακολουθείστε την βασική συνταγή για  κέϊκ που υπάρχει στη συσκευασία του αλευριού αυτού, αλλά αντικαταστείστε το γάλα με  ξυνόγαλα, ή με φυσικό γιαούρτι ξινούτσικο αραιωμένο με λίγο νερό (σε ίση ποσότητα με το γάλα της συνταγής του κέϊκ). Για άρωμα χρησιμοποιείστε βανίλια. Το ταψί χρειάζεται άλειμμα με ηλιέλαιο ή βούτυρο και πασπάλισμα με αλεύρι πριν βάλετε τον χυλό, για να βγεί η βασιλόπιτα εύκολα μετά το ψήσιμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί ψησίματος, ή ειδική φόρμα με τσέρκι. 

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου! Προσοχή στο ψήσιμο. Σκεπάζετε από την αρχή με χαρτί ψησίματος και ψήνετε σε χαμηλό φούρνο ώστε να φουσκώσει σιγά-σιγά και σταθερά. Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου κατά τη διάρκεια του ψησίματος.  Γκλασάρετε την βασιλόπιτα όταν ακόμα είναι ζεστή με λευκή σοκολάτα που έχετε  λυώσει σε μπαιν μαρί και αραιώσει με 1 ή 2 κουταλιές σούπας κοφτές λυωμένο βούτυρο αγελάδος ανάλατο, ή με ηλιέλαιο. Έπειτα, πριν στερεοποιηθεί η σοκολάτα, βάλτε μερικά σπόρια ροδιού και στη μέση ένα φρέσκο κλαδάκι μέντας. 

Βασιλόπιτα με σκούρα σοκολάτα 

     Εάν την προτιμάτε με σκούρα σοκολάτα, χρησιμοποιείστε για άρωμα μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού ή άλλου εσπεριδοειδούς. Ο συνδυασμός της γεύσης του ξύσματος του πορτοκαλιού με την σοκολάτα είναι καταπληκτικός!!! Γκλασάρετέ την με σοκολάτα κουβερτούρα που έχετε λυώσει σε μπαιν μαρί και αραιώσει με 1 ή 2 κουταλιές σούπας κοφτές λυωμένο βούτυρο αγελάδος ανάλατο ή με ηλιέλαιο, όταν ακόμα είναι ζεστή ώστε να μην στερεοποιηθεί η σοκολάτα. Διακοσμείστε την με ολόκληρα μύγδαλα ή φουντούκια καβουρντισμένα, ή με ό,τι άλλο θέλετε.

Βασιλόπιτα με ganache λευκής ή σκούρας σοκολάτας

Εάν πρόκειται να την καταναλώσετε σε δύο έως το πολύ τρείς μέρες, μπορείτε να την γκλασάρετε με ganache σοκολάτας, το οποίο φτιάχνετε με κρέμα γάλακτος και σοκολάτα κουβερτούρα (λευκή ή με κακάο) σε ίσες ποσότητες (1 μέρος σοκολάτα κουβερτούρα και 1 μέρος κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά). Βάλτε την κρέμα γάλακτος στη φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Την αποσύρετε από την φωτιά και ρίχνετε αμέσως μέσα την σοκολάτα που έχετε τρίψει με τον τρίφτη. Αναμιγνύετε καλά μέχρι να λυώσει η σοκολάτα τελείως. Μετά τοποθετείτε την βασιλόπιτα στον πάγκο εργασίας σας πάνω σε μια σχάρα κάτω από την οποία έχετε τοποθετήσει μια λαμαρίνα. Περιχύστε την με το ζεστό ganache σοκολάτας, κι αφήστε το να κρυώσει και να στερεοποιηθεί. Μετά διακοσμείστε την όπως προτιμάτε!

This post in English in my English blog "Rusticooking"

                                                                                                 περισσότερες συνταγές 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ