ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Η συνταγή μου για Γαλλική κρεμμυδόσουπα

   Η συνταγή μου για Γαλλική κρεμμυδόσουπα                          

                                                                                                         της Ειρήνης Βούλγαρη

     Η κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα πιάτα της παραδοσιακής Γαλλικής κουζίνας. Είναι πολύ καλή τώρα το χειμώνα με το κρύο! Mάλιστα έχει μακραίωνη ιστορία, αφού λέγεται ότι ο πρώτος που την έφτιαξε ήταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Louis XV ένα βράδυ μετά το κυνήγι που επέστρεψε πεινασμένος και δεν είχε τίποτα άλλο εκτός από κρεμμύδια, βούτυρο και σαμπάνια... 

     Για αιώνες η κρεμμυδόσουπα ήταν η σούπα των φτωχών στη Γαλλία. Αλλά από τότε που προστέθηκαν τα φετάκια της μπαγκέτας με τη γραβιέρα επάνω, τα οποία τα καψάλιζαν στο grill,  αναβαθμίστηκε σε "classy" Gratinee des Halles.  Αποτέλεσμα: Έκτοτε σερβίρεται ανελλιπώς παντού τον χειμώνα, και ιδιαίτερα στα μικρά εστιατόρια στη Γαλλία, τα bistrots.

 
Υλικά: 
(για 2 περίπου μερίδες, ανάλογα με το μέγεθος του μπωλ σερβιρίσματος)
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • λίγο φρέσκο μαϊντανό 
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 4 φλυτζάνια τσαγιού ζωμό από μοσχάρι ή από πουλερικό
  • 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί
  • 1 κλαδάκι φρέσκο θυμάρι ή ένα κουταλάκι του γλυκού ξηρό
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • γραβιέρα από γάλα αγελάδος, ή κάποιο άλλο τυρί που λυώνει στο grill
  • μερικά φετάκια από μπαγκέτα ή croutons
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι (εάν ο ζωμός είναι ήδη αλατισμένος, μην χρησιμοποιήσετε επιπλέον αλάτι)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό ζάχαρη

Παρασκευή:

1. Bάλτε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίξτε τα κρεμμύδια. Ανακατέψτε τακτικά έως ότου μαλακώσουν. Ρίξτε τη ζάχαρη και ανακατέψτε. Μετά δυναμώστε τη φωτιά και συνεχίστε το ανακάτωμα έως ότου τα κρεμμύδια αρχίσουν να παίρνουν ανοιχτό μελί χρώμα. Συνεχίστε την ανάμιξη μέχρι να καραμελώσουν. 
2. Τότε προσθέστε το βούτυρο για το ψιλοκομμένο σκόρδο και ανακατέψτε για μερικά δευτερόλεπτα.
3. Ρίξτε το κρασί και με μια ξύλινη σπάτουλα ξύστε τον πάτο της κατσαρόλας καλά για ντεγκλασάρισμα. 
4. Ρίξτε το ζωμό, τα δαφνόφυλλα και το θυμάρι. Σκεπάστε την κατσαρόλα.
5. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά. Αφήστε να σιγοβράσει για 25 λεπτά.
6. Παίρνετε μισό φλυτζάνι ζωμό από τη κατσαρόλα και το βάζετε σε μία κούπα να κρυώσει. Βγάλτε τα δαφνόφυλλα και το κλαδάκι του θυμαριού.
7. Όταν κρυώσει ο ζωμός στην κούπα, ρίξτε μέσα το αλεύρι και διαλύστε το πολύ καλά ανακατεύοντάς το. Έπειτα αδειάστε το μίγμα στην σούπα που σιγοβράζει ανακατεύοντας συνεχώς. Συνεχίστε το ανακάτωμα για 5 λεπτά αφότου αρχίσει πάλι ο βρασμός.
8. Βάλτε στο grill φετάκια μπαγκέτας με τυρί επάνω μέχρι να λυώσει το τυρί. 
9. Σερβίρετε ζεστή τη σούπα σε μπωλ, ή σε μεγάλες κούπες, αφού βάλετε επάνω σε κάθε μπωλ/κούπα μερικά καψαλισμένα φετάκια με λυωμένο τυρί ή croutons και λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

This post in English in my blog "rusticooking"!

                                                                                                       περισσότερες συνταγές 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ