Kέϊκ με κρέπες!!! Mε κρέμα diplomat!!!




της Ειρήνης Boύλγαρη 


     Γειά σας! Αυτή είναι μια μικρότερη version του Γαλλικού g
âteau mille-crêpes που γίνεται με πολύ περισσότερες κρέπες. Είναι απολαυστικό επιδόρπιο για τους λάτρεις της κρέπας και όχι μόνο. Από άποψη εκτέλεσης δεν είναι δύσκολο εάν ξέρετε να φτιάχνετε κρέπες, αλλά είναι αρκετά χρονοβόρο. 
Για το υπέροχο αυτό κέϊκ φτιάξτε τις κρέπες και την κρέμα ζαχαροπλαστικής από την προηγούμενη μέρα και φυλάξτε τα στο ψυγείο κλεισμένα καλά. 
Την άλλη μέρα ξεκινείστε  το πρωί για να το σερβίρετε το απόγευμα ή το βράδυ με δεδομένο ότι πρέπει να μείνει στο ψυγείο πολλές ώρες (καλύτερα 8 ώρες) για να στερεοποιηθεί. (Όπως βλέπετε το δικό μου είναι λιγάκι ρευστό επειδή δεν έμεινε στο ψυγείο oύτε μία ώρα μετά την ετοιμασία.) 
Το μόνο που μένει να φτιάξετε το επόμενο πρωί είναι η σαντιγύ, η ετοιμασία των φρούτων με τα οποία θα το γαρνίρετε, και το στήσιμο του κέϊκ.

Α. Υλικά για τις κρέπες:

Θα χρειαστείτε διπλή δόση της βασικής συνταγής μου για κρέπες που σας έχω δώσει στην προηγούμενή μου ανάρτηση εδώ: https://countrystylecooking.blogspot.com/2023/01/m.html

B. Yλικά για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:
  • 500 ml γάλα φρέσκο παστεριωμένο
  • 4 κρόκοι από μεγάλα αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 125 gr ζάχαρη
  • 30 gr νισεστέ
  • 30 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Φτιάχνετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από την προηγούμενη ημέρα και την διατηρείτε στο ψυγείο.

Γ. Υλικά για τη σαντιγύ:
  • 400 ml κρέμα γάλακτος με τουλάχιστον 35% βούτυρο (καλά παγωμένη)
  • 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
  • μισό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Δ. Υλικά για το γαρνίρισμα και το σερβίρισμα:
  • ένα κεσεδάκι φρέσκες φράουλες
  • 1 κουταλιά σούπας  μερέντα ή  σαντιγύ

Παρασκευή κρέμας ζαχαροπλαστικής
  1. Βάλτε τους 4 κρόκους των αυγών σε ένα ευρύχωρο μπωλ και προσθέστε τη μισή περίπου ζάχαρη και τη βανίλια. Χτυπείστε τα πολύ καλά με σύρμα ζαχαροπλαστικής ώστε να γίνουν μία ομοιογενής κρέμα. Προσθέστε το νισεστέ και το αλεύρι και συνεχίστε το ανακάτωμα με το σύρμα ώστε να διαλυθούν τελείως.
  2. Βάλτε το γάλα και  την υπόλοιπη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι να ζεσταθούν λίγο ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί η ζάχαρη.  Όταν το μίγμα του γάλατος και της ζάχαρης γίνει χλιαρό (35-40 βαθμοί Κελσίου) ρίξτε το μισό στο μπωλ με το μίγμα των κρόκων, της ζάχαρης και των αλευριών και ανακατέψτε πολύ καλά με το σύρμα ώστε να διαλυθούν τέλεια. 
  3. Αδειάστε το μίγμα του μπωλ στο κατσαρολάκι που περιέχει το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε καλά με το σύρμα ώστε να γίνει ένα ομοιογενές διάλυμα.
  4. Βάλτε το κατσαρολάκι στη φωτιά και ανακατέψτε το περιεχόμενό του συνεχώς μέχρις ότου εμφανισθούν οι πρώτες φουσκάλες και πήξει.
  5. Τότε το αποσύρετε από τη φωτιά και συνεχίζετε το ανακάτωμα για δύο λεπτά. 
  6. Τέλος εφαρμόζετε μία διαφάνεια στη επιφάνεια της κρέμας και όταν κρυώσει τη βάζετε στο ψυγείο. 
Για τη συγκεκριμένη συνταγή η κρέμα ζαχαροπλαστικής πρέπει να είναι παγωμένη επειδή θα την αναμίξουμε με την σαντιγύ.

Παρασκευή κρέμας σαντιγύ

Σε στενό και πολύ βαθύ σκεύος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια και χτυπάμε με το μίξερ στη μέγιστη ταχύτητα έως ότου πήξει. Δεν χτυπάμε περισσότερο επειδή αν το κάνουμε θα μετατραπεί σε βούτυρο. 

Eτοιμασία φρούτων

Διαλέγουμε τις καλύτερες φράουλες, τις πλένουμε καλά με κρύο νερό και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας.


Στήσιμο του κέϊκ "mille crepes:"

  1. Βγάζουμε τις κρέπες μας και την κρέμα ζαχαροπλαστικής από το ψυγείο. 
  2. Παρασκευάζουμε την σαντιγύ.
  3. Πλένουμε και στεγνώνουμε τις φράουλες.
  4. Χτυπάμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής (patisserie cream) με το σύρμα για να αφρατέψει καλά και μετά ρίχνουμε μέσα τη σαντιγύ. Συνεχίζουμε το ανακάτωμα με το σύρμα έως ότου έχουμε ένα ομοιογενές μίγμα με τις δύο κρέμες. Η κρέμα που προκύπτει από την ανάμιξη της σαντιγύ και της κρέμας ζαχαροπλαστικής είναι γνωστή ως κρέμα "diplomat" και είναι φανταστική!!!
  5. Bάζουμε μερικές κουταλίτσες από αυτή τη κρέμα στην περιφέρεια και στο κέντρο της πιατέλας ή του stand όπου θα τοποθετήσουμε την πρώτη μας κρέπα ώστε να κολλήσει και να μην κουνιέται.
  6. Στη συνέχεια με ειδική μακρόστενη σπάτουλα γκλασαρίσματος απλώνουμε μία λεπτή στρώση κρέμας diplomat πάνω στην κρέπα. Μετά τοποθετούμε την επόμενη κρέπα ακριβώς πάνω από την πρώτη. Την καλύπτουμε κι αυτήν με κρέμα diplomat.
  7. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλες τις κρέπες.
  8. Τέλος απλώνουμε λίγη κρέμα σαντιγύ ή λίγη μερέντα στην μέση της τελευταίας κρέπας και πάνω της  βάζουμε μερικές φράουλες κομμένες εγκάρσια στα δύο. 
  9. Καλύπτουμε το κέϊκ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 8 ώρες. 
  10. Το σερβίρουμε με περισσότερες φράουλες ή με ό,τι άλλο προτιμούν οι καλεσμένοι μας.

Καλή σας επιτυχία!!!






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ