Φτιάξτε απολαυστική, τραγανή σπιτική γκρανόλα!

Η βασική μου συνταγή για γκρανόλα

                                                       της Ειρήνης Βούλγαρη


Υλικά:

  • 4 φλυτζάνια τσαγιού νιφάδες βρώμης
  • 1,5 φλυτζάνι τσαγιού καρύδια (ή αμύγδαλα, ή φουντούκια, ή άλλο ωμό ξηρό καρπό) χοντροκομμένα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού σουσάμι αναποφλοίωτο
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού αποξηραμένες νιφάδες ινδικής καρύδας 
  • 2/4 φλυτζανιού τσαγιού ηλιέλαιο
  • 3/4  φλυτζανιού τσαγιού μέλι
  • 3/4 φλυτζανιού τσαγιού καστανή ακατέργαστη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι ψιλό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή, εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 κουταλιά της σούπας κοφτή κανέλλα τριμμένη.
Παρασκευή:
  1. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 150 βαθμούς C στον αέρα ή στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις.
  2. Καλύψτε τη λαμαρίνα της ηλεκτρικής κουζίνας σας με αντικολλητικό χαρτί και στα πλάγια.
  3. Σε μία λεκανίτσα ή σε ένα μεγάλο μπωλ αναμίξτε πολύ καλά με ένα κουτάλι τις νιφάδες της βρώμης, τo σουσάμι, την καρύδα, τα καρύδια, την ακατέργαστη ζάχαρη, το αλάτι και το άρωμα που θα χρησιμοποιήσετε. 
  4. Προσθέστε το ηλιέλαιο και το μέλι και ανακατέψτε πάρα πολύ καλά ώστε να γίνουν μια ομοιόμορφη μάζα.
  5. Αδειάστε τη γκρανόλα στην στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος λαμαρίνα. Απλώστε την ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνειά της. Με ένα μεγάλο κουτάλι πιέστε την παντού ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο συμπαγής. 
  6. Ψήστε την γκρανόλα σας στους 150 βαθμούς Κελσίου στον αέρα, ή στους 170 στις αντιστάσεις για 15-20 λεπτά.
  7. Βγάλτε την αμέσως και αφήστε την να κρυώσει τελείως, περίπου μία ώρα.
  8. Τέλος σπάστε την σε κομμάτια και βάλτε τα σε γυάλινο βάζο με βιδωτό κάλυμμα ώστε να μείνει η γκρανόλα σας τραγανή. 
  9. Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς εάν την προσθέσετε σε γάλα, ή φρέσκα φρούτα εάν την προσθέσετε σε γιαούρτι. 
  10. Μπορείτε να την αφήσετε σε μεγάλα κομμάτια όπως έκανα εγώ, ή να την σπάσετε σε πολύ μικρούς σβώλους εάν δεν την θέλετε πολύ τραγανιστή.
Δεν προσθέτουμε ποτέ αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, χουρμάδες, cranberries, κλπ) από την αρχή στο μίγμα που θα ψήσουμε επειδή δεν θα γίνει τραγανή η γκρανόλα. Τα προσθέτουμε πάντα στο σερβίρισμα.
Η ποσότητα της συνταγής αντιστοιχεί σε μία μεγάλη λαμαρίνα της ηλεκτρικής κουζίνας έτσι ώστε να γίνει μια λεπτή στρώση γκρανόλας. Μην αυξήσετε τη δόση για μία λαμαρίνα επειδή θα έχει μεγαλύτερο πάχος και δεν θα ψηθεί καλά ώστε να είναι τραγανή.



Σερβίρετε τη γκρανόλα με γιαούρτι ή γάλα και αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα, για ένα υπέροχο πρωϊνό!!!

Γιαούρτι στραγγιστό με γκρανόλα και φρέσκα φρούτα: φρέσκες φράουλες, μύρτιλα, βατόμουρα, μούρα, μπανάνες, ακτινίδια κλπ

(Όπως βλέπετε στη φωτογραφία, συνόδευσα το στραγγιστό γιαούρτι με κομματάκια από τη γκρανόλα που έφτιαξα, με φρέσκες φράουλες και ακτινίδια αλλά και με μαύρες σταφίδες και cranberries. Tις σταφίδες και τα cranberries τα είχα μουλιάσει 1,5 ώρα σε καυτό νερό για να ενυδατωθούν. Μετά τα στράγγιξα καλά και τα πρόσθεσα.)

Γάλα με γκρανόλα και αποξηραμένα φρούτα: αποξηραμένα φρούτα (πχ cranberries, σταφίδες, δαμάσκηνα, ανανά, σύκα κλπ)

Περισσότερες συνταγές

Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ