Noστιμότατοι ρεβυθοκεφτέδες νηστήσιμοι!

                                                                                                Ειρήνη Βούλγαρη


 Υλικά:

(για 20 περίπου ρεβυθοκεφτέδες)

  • 250 gr ρεβύθια (που τα έχετε μουλιάσει σε μία λεκανίτσα με νερό 24 ώρες, αλλάζοντας νερό κάθε 8 ώρες)
  • 1/2 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο για το μίγμα 
  • μισό λίτρο επιπλέον λάδι για το τηγάνισμα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού φύλλα φρέσκου δυόσμου
  • 1 κεφάλι σκόρδο (καλύτερα εγχώριο)
  • 2 πολύ μεγάλα κρεμμύδια 
  • 2 κουταλιές σούπας κοφτές κίμινο
  • αλεύρι (όσο χρειασθεί για να πλάθεται το μίγμα εύκολα. Χρησιμοποιήστε καλύτερα αλεύρι σταρένιο ολικής άλεσης, ή καλαμποκάλευρο κίτρινο, ή αλεύρι σκληρό.)
  • αλάτι (περίπου 1 κουταλιά σούπας κοφτή)
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Σημείωση: Mπορείτε να παραλείψετε ή τον δυόσμο, ή το κίμινο. Επίσης αντί κίμινο και δυόσμο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαϊντανό και κόλιανδρο. Πάντως με φρεσκοτριμμένο μπόλικο κίμινο και μπόλικο κρεμμύδι και σκόρδο γίνονται υπέροχοι!!!

Σκεύη & συσκευές που θα χρειασθείτε:

  • λεκανίτσα για το μούλιασμα των ρεβυθιών
  • σουρωτήρι μεγάλο
  • blender για το άλεσμα των ρεβυθιών και των υπόλοιπων υλικών, ή παραδοσιακό γουδί
  • τηγάνι 

Εκτέλεση

Στραγγίζετε τα μουλιασμένα ρεβύθια και τα ξεπλένετε σε σουρωτήρι. Τα αφήνετε να στραγγίξουν καλά.

Καθαρίζετε και κόβετε σε μικρά κομμάτια τα κρεμμύδια. Καθαρίζετε τις σκελίδες του σκόρδου.

Πλένετε το δυόσμο και μαζεύετε μόνο τα φύλλα του.

Βάζετε στο blender λίγα ρεβύθια μαζί με λίγα κομμένα κρεμμύδια, σκελίδες σκόρδου, φύλλα δυόσμου και λίγο από το ελαιόλαδο. Τα αλέθετε και αδειάζετε το μίγμα σε ένα ευρύχωρο μπωλ. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στο τέλος προσθέτετε το αλατοπίπερο και το κίμινο και αναμιγνύετε πολύ καλά με ένα κουτάλι όλο το μίγμα. Προσθέστε μία χούφτα αλεύρι και αρχίστε να ζυμώνετε το μίγμα. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι και να ζυμώνετε το μίγμα έως ότου πλάθεται εύκολα σε κεφτέδες. 

Εάν έχετε ραβδο-blender μπορείτε εξ αρχής να βάλετε όλα τα υλικά (εκτός από το αλεύρι) σε ένα βαθύ ευρύχωρο μπωλ και να τα αλέσετε. Δεν πρέπει να τα αλέσετε τελείως, για να έχουν ωραία, τραγανιστή υφή τα κεφτεδάκια σας.

Φυσικά, το άλεσμα των υλικών μπορεί να γίνει και σε παραδοσιακό γουδί εάν δεν έχετε blender.

Βάλτε μισό τουλάχιστον λίτρο λάδι στο τηγάνι σας και βάλτε το στη φωτιά. Όταν κάψει, βάλτε προσεκτικά τους ρεβυθοκεφτέδες από χαμηλό ύψος για να μην πεταχτεί λάδι. Τους τηγανίζετε σε δυνατή φωτιά έως ότου ροδίσουν από την κάτω πλευρά. Μετά με ένα πηρούνι τους γυρίζετε να ροδίσουν και από την άλλη. 

Τους σερβίρετε ζεστούς με μια δροσερή σαλάτα, ή αν βιάζεστε όπως εγώ, με ένα ντοματάκι πάνω σε ένα μαρουλόφυλλο και λίγες ροδέλλες κρεμμυδιού. Μπορείτε να τους συνοδεύσετε και με μελιτζανοσαλάτα ή ταραμοσαλάτα!

H συνταγή αυτή για ρεβύθια σας εξοικονομεί ηλεκτρική ενέργεια επειδή τα ρεβύθια δεν χρειάζονται βράσιμο!

ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΉ!

 περισσότερες συνταγές


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ