Αγκινάρες α λα πολίτα

 


Αγκινάρες α λά πολίτα

Ανοιξιάτικο παραδοσιακό φαγητό, αυτό το πιάτο της Πολίτικης κουζίνας έχει ιδιαίτερη νοστιμιά.  Η λεμονάτη του γεύση σε συνδυασμό με τις γεύσεις των λαχανικών και του μάραθου ή του άνηθου είναι πολύ ιδιαίτερη. Η αυθεντική συνταγή δεν περιέχει αυγολέμονο. Όμως το δέσιμο του ζωμού με το αλεύρι μας δίνει μία λευκή σάλτσα που μοιάζει με αυγολέμονο. Με φρέσκα λαχανικά το πιάτο αυτό είναι πιο νόστιμο. Εξ άλλου τα φρέσκα λαχανικά εποχής είναι πιο υγιεινά και πιο φθηνά από τα κατεψυγμένα.

Υλικά:

(για 6 μερίδες)

  • 12 μικρές ή 6 μεγάλες αγκινάρες 
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 μικρό πράσο
  • μισό ματσάκι μάραθο ή άνηθο (μόνο τις φουντούλες του)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 4 καρότα
  • 2 πατάτες
  • 500 gr αρακά 
  • 2 λεμόνια 
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας.
2. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις αγκινάρες και τις τρίβουμε αμέσως με μισό λεμόνι για να μην μαυρίσουν. Χρησιμοποιούμε το ένα λεμόνι που κόβουμε στη μέση για τον σκοπό αυτό. 
3. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε μικρούς κύβους.
4. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε.
5. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε σε ροδέλες τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το πράσο.
6. Καθαρίζουμε τη σκελίδα του σκόρδου και την ψιλοκόβουμε.
7. Στίβουμε ένα λεμόνι για το φαγητό.
8. Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε ροδέλες.
9. Διαλέγουμε τις φουντούλες από τον μάραθο ή από τον άνηθο, τις πλένουμε και τις ψιλοκόβουμε.
9. Σε μία ευρύχωρη κατσαρόλα ή σε νταβαδάκι βάζουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και το πράσο σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά ανακατώνοντας.
10. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα καρότα και ανακατώνουμε για ένα λεπτό.
11. Προσθέτουμε τις αγγινάρες και τις πατάτες και ανακατεύουμε. Αφήνουμε για 3 λεπτά περίπου.
12. Κοσκινίζουμε μία γεμάτη κουταλιά αλεύρι μέσα στην κατσαρόλα και αναμιγνύουμε το περιεχόμενο ώστε να διαλυθεί το αλεύρι.
13. Ζεσταίνουμε νερό στον βραστήρα μας μέχρι να βράσει και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τόσο ώστε μόλις να σκεπαστούν τα λαχανικά μας.
14. Δυναμώνουμε τη φωτιά. Όταν αρχίσει να βράζει, αλατίζουμε το φαγητό μας και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου ανακινώντας τακτικά τη κατσαρόλα ώστε να μην "πιάσει".
15. Ρίχνουμε τον φρεσκοστυμμένο χυμό ενός λεμονιού και κουνάμε την κατσαρόλα να πάει παντού. Δεν ανακατεύουμε το φαγητό. Απλώς ανακινούμε την κατσαρόλα.
16. Όταν οι πατάτες, τα καρότα και οι αγγινάρες έχουν βράσει, ρίχνουμε τον καθαρισμένο αρακά και τον μισό μάραθο (ή τον μισό άνηθο) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μόνο για 2 έως 3 λεπτά εάν είναι κατεψυγμένος ο αρακάς, και το πολύ 5 λεπτά εάν είναι φρέσκος. Ο αρακάς δεν χρειάζεται περισσότερο βράσιμο επειδή σκληραίνει και χάνει τη γλυκιά του γεύση.
17. Σερβίρουμε το πιάτο ζεστό, πασπαλίζοντας με λίγο από τον υπόλοιπο άνηθο (ή μάραθο) και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!

Ειρήνη Βούλγαρη





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ