Nτομάτες γεμιστές με ρύζι, κρεμμύδι, σκόρδο, δυόσμο, σταφίδες & πατατούλες!

 


Η συνταγή μου για ντομάτες γεμιστές με ρύζι, 

κρεμμύδι, σκόρδο, δυόσμο, σταφίδες & πατατούλες!


     Γειά σας! Σήμερα μαγείρεψα την αγαπημένη μου συνταγή για ντομάτες γεμιστές. Μοσχοβόλησε το σπίτι όλο! Η δε νοστιμιά απερίγραπτη!!! Και μέσα στις ντομάτες το ρύζι δεν είναι σφιχτό, αλλά λυώνει στο στόμα. 
Μία καλή πρεσβυτέρα από τις Κυκλάδες με έμαθε τις σωστές αναλογίες ντομάτας-ρυζιού στα γεμιστά και την μοιράζομαι μαζί σας γιατί είναι η τέλεια αναλογία: Για κάθε 2 μεγάλες ντομάτες ή 3 μικρές βάζουμε 1 παλαιό φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ κοφτό ρύζι. 

Υλικά: 
  • 7 ντομάτες μικρές ώριμες ή λιγότερες μεγαλύτερες
  • 2 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2,5 φλυτζανάκια του καφέ μικροσκοπικά της παλιάς εποχής ρύζι καρολίνα (το παλαιό παραδοσιακό φλυτζανάκι του ελληνικού καφέ αντιστοιχεί στα 3/4 του σημερινού παραδοσιακού φλυτζανιού του ελληνικού καφέ)
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-7 μεγάλα φύλλα φρέσκου δυόσμου ή περισσότερα μικρά
  • 2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη μαύρη Κορινθιακή σταφίδα (Εάν οι ντομάτες που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι ώριμες, χρησιμοποιείστε περισσότερη σταφίδα.)

Εκτέλεση:

1. Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά μας.
2. Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις πατάτες. 
3. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε κυδωνάτες. Τις τοποθετούμε σε μπωλ και τις καλύπτουμε με νερό για να μην μαυρίσουν.
4. Τοποθετούμε τις ντομάτες περιμετρικά στο ταψάκι μας. Κόβουμε το πάνω μέρος της κάθε ντομάτας οριζόντια από την πλευρά του κοτσανιού αφήνοντας 2-3 πόντους άκοπο ώστε να κρατιέται το κομμένο "καπάκι". 
5. Με ένα κουτάλι παριζιέν αφαιρούμε μία "μπάλα" από την εσωτερική σάρκα της κάθε ντομάτας και την ρίχνουμε σε ένα μπωλ. Δεν αφαιρούμε τον χυμό που μένει μέσα στη ντομάτα.
6. Αλατίζουμε ελαφρά κάθε ντομάτα στο εσωτερικό της.
7. Χτυπάμε σε blender τα κομματάκια που αφαιρέσαμε από το εσωτερικό της κάθε ντομάτας ώστε να γίνουν τοματοχυμός. Ρίχνουμε τον τοματοχυμό σε μία λεκανίτσα.
8. Πλένουμε πολλές φορές το ρύζι ώστε το νερό να βγαίνει καθαρό. Το στραγγίζουμε και το ρίχνουμε στην λεκανίτσα με τον τοματοχυμό.
9. Ανάβουμε τον φούρνο μας για να προθερμανθεί στον αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου.
10. Πλένουμε τα φύλλα του δυόσμου, τα στεγνώνουμε καλά, τα ψιλοκόβουμε και τα προσθέτουμε στην λεκανίτσα όπου ήδη έχουμε βάλει το ρύζι και τον τοματοχυμό.
11. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες του σκόρδου. Τα ψιλοκόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε σανίδα κοπής λαχανικών και τα προσθέτουμε κι αυτά στο μίγμα.
12. Πλένουμε τις σταφίδες, τις στραγγίζουμε και τις προσθέτουμε στο μίγμα.
13. Βάζουμε λίγο αλάτι και το 1/3 του ελαιόλαδου και ανακατεύουμε τη γέμιση πολύ καλά με ένα κουτάλι για αρκετή ώρα ώστε να κατανεμηθούν όλα τα υλικά και τα αρώματα παντού ισομερώς.
10. Γεμίζουμε κάθε ντομάτα με την γέμιση.
11. Αδειάζουμε όση γέμιση περισσέψει στο κέντρο του ταψιού μας και με ένα κουτάλι την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού στα σημεία που είναι κενά.
12. Σουρώνουμε τις πατάτες καλά, τις αδειάζουμε σε ένα μπωλ, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις περιχύνουμε με λίγο από το ελαιόλαδο. Με ένα κουτάλι τις ανακατώνουμε ώστε να αλειφθούν καλά με το ελαιόλαδο και το αλάτι. Τέλος τις τοποθετούμε διάσπαρτες στο ταψάκι μας στο κέντρο και όπου υπάρχει κενό.
13. Ρίχνουμε ένα φλυτζάνι νερό στο ταψί και ραντίζουμε τις ντομάτες με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
14. Ρίχνουμε λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι στις πατάτες.
15. Βάζουμε το ταψάκι μας στο φούρνο για μία ώρα στους 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα ή στους 220 στις αντιστάσεις.
 
     Σερβίρουμε το φαγάκι αυτό ζεστό με ψωμί φρέσκο! Είναι θεσπέσιο! Η γλυκύτητα από τις σταφίδες εξισορροπεί την ξινούτσικη γεύση της ντομάτας και  ο μοναδικός συνδυασμός του δυόσμου, του σκόρδου και του κρεμμυδιού προσθέτει φανταστικές γεύσεις και αρώματα που δένουν τέλεια με τα υπόλοιπα υλικά. 

Καλή επιτυχία!

Ειρήνη Βούλγαρη





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ