Xταποδάκι κοκκινιστό με φάβα!

 


Χταποδάκι κοκκινιστό με φάβα!

                       

                                                                         

Σκέφθηκα να σας δώσω μια νόστιμη νηστίσιμη συνταγή: Xταποδάκι κοκκινιστό με φάβα. 

Υλικά:

(για 4 μερίδες)

  • 1 μικρό χταπόδι (περίπου 600 γρ)
  • 2 φλυτζάνια τσαγιού φάβα
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
  • 6 κρεμμύδια ξερά μέτρια 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2-3 δαφνόφυλλα
  • 5-7 κόκκους πιπέρι μαύρο
  • λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι 
  • αλάτι
  • 1 φλυτζάνι τσαγιού κρασί κόκκινο ξηρό
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο 
  • 1 κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη καστανή
  • 1 μικρό κουτάκι τοματοχυμό, (ή μία κουταλιά της σούπας πελτέ τομάτας αραιωμένη σε ένα φλυτζάνι νερό)
  • μισό φλυτζάνι τσαγιού σταφίδες
  • μισό φλυτζάνι τσαγιού cranberries
Εκτέλεση:

Ξεπλένουμε το χταποδάκι και το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με το κρασί στην εστία μας. 
Όταν αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει τελείως παρακολουθώντας το για να μην μείνει χωρίς υγρά.
Παράλληλα, ξεπλένουμε τη φάβα με κρύο νερό σε ένα σουρωτήρι. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε 6 φλυτζάνια νερό και δύο κρεμμύδια καθαρισμένα και κομμένα σε τέταρτα. Ανάβουμε την εστία μας στο maximum χωρίς να σκεπάσουμε την κατσαρόλα μας. 
Μένουμε εκεί ώστε να χαμηλώσουμε την ένταση όταν φουσκώσει, και  να ξαφρίσουμε.                  Μετά σκεπάζουμε τη κατσαρόλα μας και αφήνουμε τη φάβα να σιγοβράσει έως ότου χυλώσει. 
Λίγο πριν την αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το ανάλογο αλάτι, ανακατεύουμε και την αφήνουμε να σιγοβράσει μερικά λεπτά ακόμα. Τέλος, απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά ώστε να πέσει η θερμοκρασία της. Όταν γίνει χλιαρή, την χτυπάμε σε blender μαζί με 2-4 κουταλιές ελαιόλαδο και την αδειάζουμε σε ένα κατσαρολάκι για να την ζεστάνουμε πριν το σερβίρισμα.
Παρακολουθούμε το χταπόδι. Εάν δεν έχει ακόμα μαλακώσει με το κρασί και δεν έχει πια υγρά, προσθέτουμε ένα φλυτζάνι νερό και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει τέλεια και να μείνει χωρίς υγρά. Τότε το βγάζουμε από το κατσαρολάκι και το κόβουμε σε κομμάτια. Πετάμε τις σκούρες εσωτερικές πέτσες, τα μάτια και το στόμα. 
Στη συνέχεια, κόβουμε σε λεπτές φέτες τα υπόλοιπα κρεμμύδια. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε τους κόκκους του πιπεριού, τα δαφνόφυλλα, και προαιρετικά, τις μισές περίπου σταφίδες και λίγα cranberries. Όταν το κρεμμύδι καραμελώσει, ρίχνουμε στο τηγάνι, το σκόρδο και το τεμαχισμένο χταποδάκι, τον τοματοχυμό και αλάτι και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει, ελέγχοντας να μην μας καεί. Όταν δέσει η σάλτσα κι έχει μείνει με το λαδάκι, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύδι και κουνάμε το τηγάνι ώστε να αναμιχθεί το περιεχόμενο. Αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά 5 λεπτά ακόμα και μετά είναι έτοιμο. 
Σερβίρουμε αμέσως μαζί με ζεστή φάβα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Μπορούμε να βάλουμε λίγες από τις σταφίδες και τα cranberries που μας έμειναν στο στήσιμο του πιάτου μας. 

Καλή επιτυχία!

Ειρήνη Βούλγαρη



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Cupcakes βανίλιας!!!

THΓΑΝΙΤΕΣ