Αναρτήσεις

ΠΕΝΤΕΝΟΣΤΙΜΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ "MANTIS" (ΚΑΝΙΟΚΙΕΣ)

Εικόνα
Η συνταγή μου για πεντενόστιμη μακαρονάδα  με γαρίδες "mantis" Σήμερα το πρωί πήγα στον ψαρά να βρω αθερίνες, αλλά βρήκα υπέροχες φρέσκες κανιόκιες. Οπότε τις έφτιαξα μακαρονάδα. Έγινε ένα πιάτο με απίστευτη νοστιμιά!!! Σας δίνω λοιπόν την συνταγή. H ίδια ακριβώς συνταγή μπορεί να γίνει και με γαρίδες. Υλικά: ( για 3 μερίδες) 500 gr φρέσκες κανιόκιες (γαρίδες "mantis") 1 κούπα ελαιόλαδο 2 μικροσκοπικές πιπεριές τσίλι ή 2 μικρά κομματάκια από μία μεγάλη 2 σκελίδες σκόρδο 300 gr σπαγγέτι 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες ή περισσότερες ώριμες μικρότερες λίγο φρέσκο μαϊντανό αλάτι Προετοιμασία: 1. Ξεπλύνετε τις κανιόκιες καλά με κρύο νερό και στραγγίξτε τες σε σουρωτήρι.  2. Πάρτε μία-μία με τη σειρά με το αριστερό σας χέρι και καμπυλώστε την ράχη της. Με ένα κοφτερό ψαλίδι αρχίζοντας από την ουρά της και τελειώνοντας  κοντά στο κεφάλι (στην δεύτερη εσοχή που έχει ανοίξει) κόβετε το κέλυφος κατά μήκος της ράχης της. Ανοίγετε ελαφρά και αφαιρείτε το χρωματιστό ιστό και τον πετά

Καυτερη φασολαδα με κοκκινη πιπερια τσιλι!

Εικόνα
Λιτή αλλά νόστιμη και πολύ θρεπτική φασολάδα με καυτερή πιπεριά τσίλι! της Ειρήνης Βούλγαρη Κάποτε η φασολάδα εθεωρείτο το εθνικό μας φαγητό... Εδώ και κάποιες δεκαετίες ο μουσακάς της πήρε την θέση! Τα φασόλια είναι πολύ πλούσια σε άμυλο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που μας δίνει ενέργεια, σε ίνες που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, σε φυτικές πρωτείνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όχι μόνο. Περιέχουν επίσης πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο καθώς και το πολύτιμο αμινοξύ λυσίνη, το οποίο δεν παράγεται από τον οργανισμό μας αλλά είναι άκρως απαραίτητο για την σύνθεση των πρωτεϊνών του οργανισμού μας. Τα φασόλια μπορούν από θρεπτική άποψη να αντικαταστήσουν το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση φασολιών μειώνει την χοληστερόλη LDL, και βοηθά στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, της ισχαιμίας και του διαβήτη. Δείτε σχετικό link στο τέλος της ανάρτησης. Αυτή η συνταγή μου λοιπόν είναι πολύ υγιεινή επ

Δροσερη σαλατα με λαχανικα, φρουτα, τυρι και καψαλισμενα ψωμακια

Εικόνα
Yγιεινή συνδυαστική σαλάτα με μαρούλι, κρεμμυδάκια φρέσκα, ρόδι, κομματάκια τυριού, μήλα & καψαλισμένα ψωμάκια της Ειρήνης Βούλγαρη Ολόκληρα δροσερά φύλλα μαρουλιού αλλά και κομμένα φύλλα μαρουλιού ανάμικτα με κρεμμυδάκια φρέσκα, ρόδι, κομματάκια από ντομάτες, φετάκια μήλου, κομματάκια γραβιέρας και καψαλισμένα ψωμάκια με ελαιόλαδο, πασπαλισμένα με αποξηραμένο δυόσμο ή μέντα. Και μία ανάλαφρη βινεγκρέτ λεμονιού χωρίς μουστάρδα και χωρίς γλυκαντικές ουσίες! Μόνο με δύο μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό λεμονιού χτυπημένα πολύ καλά.  Τα ψωμάκια είναι φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο επάνω και δυόσμο που έχουν καψαλιστεί στο γκρίλ και έπειτα έχουν κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Για να μην σκουρήνει η λευκή σάρκα του μήλου, βουρτσίστε ή ψεκάστε τα κομματάκια του μήλου με φρέσκο φυσικό χυμό λεμονιού αμέσως μόλις τα κόψετε! My recipe for this combo salad in my English blog "rusticooking"!    περισσότερες συνταγές

Spaghetti al pesto Genovese

Εικόνα
  Η συνταγή μου για σπαγγέτι με πέστο βασιλικού!                                                                                                                                                                                                          της Ειρήνης Βούλγαρη Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή! Αλλά καλοκαιρινή περισσότερο, εκτός εάν έχετε φτιάξει από το καλοκαίρι πολλά βαζάκια με πέστο πλατύφυλλου Γενοβέζικου βασιλικού και τα έχετε αποθηκεύσει στην κατάψυξη. Ο βασιλικός αυτός δεν επιβιώνει τον χειμώνα. Υλικά για το pesto Genovese: (για 3 μερίδες σπαγγέτο) 100 gr φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου (Γενοβέζικου) πλυμμένα και στεγνωμένα πολύ καλά 5 σκελίδες σκόρδο μέτριες (καλύτερα εγχώριου σκόρδου) καθαρισμένες  κουταλιές της σούπας κουκουνάρι 1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο πεκορίνο ρομάνο (εάν δεν βρείτε Ιταλικό υπάρχει πολύ καλό ηπειρώτικο τυρί πεκορίνο). 1 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο Παρασκευή του pesto Genovese: Βάζουμε στο blender τα φύλλα

Focaccia Genovese!

Εικόνα
  H συνταγή μου για Focaccia Genovese                                                   της Ειρήνης Βούλγαρη Προζυμένια focaccia Genovese από τα χεράκια μου! Δεν πάει πολύς καιρός που έφτιαξα το πρώτο μου φυσικό προζύμι χωρίς μαγιά, κι έκτοτε ζυμώνω τακτικά και πάντα κρατώ προζύμι για το επόμενο ζύμωμα και το διατηρώ στο ψυγείο. Έτσι λοιπόν έφτιαξα και την περίφημη focaccia Genovese. H οποία έχει και λίγο ελαιόλαδο μέσα, αλλά και αρκετό ελαιόλαδο και στις δύο της επιφάνειες και είναι πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι και φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου.  Η ζύμη για την λαγάνα αυτή είναι φυσικά πολύ μαλακιά ώστε να απλώνει και να κάνει και μεγάλες φουσκάλες. Έχει τουλάχιστον 50% υγρασία. Τον χειμώνα εάν δεν έχετε σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον 27 βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ χρονοβόρα η παρασκευή της ζύμης με προζύμι. Το καλοκαίρι όμως δεν θα έχετε πρόβλημα. Επίσης, αν έχετε χαμηλή θερμοκρασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά ξηρή.  Για να φτιάξετε αυτή τη λαγάνα με μαγιά θα χρειασ

THΓΑΝΙΤΕΣ

Εικόνα
Για ένα νόστιμο και γρήγορο πρωϊνό: Tηγανίτες (pancakes) της Ειρήνης Βούλγαρη Υλικά:  1 φλυτζάνι τσαγιού gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (για κέϊκ) 140 gr γάλα 1 κουταλιά σούπας βούτυρο λυωμένο για τον χυλό  λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 1 αυγό  1/4 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι ψιλό 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ή λίγο ξύσμα λεμονιού (για γλυκές κρέπες, προαιρετικά) 1 κουταλιά της σούπας κοφτή  ζάχαρη) Παρασκευή: 1. Σε ένα μπωλ χτυπάτε το αυγό με σύρμα ή πηρούνι μέχρι να αφρίσει. Προσθέσετε την βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού  και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα. 2. Σε ένα κατσαρολάκι λυώνετε το βούτυρο. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το γάλα. 3. Σε ένα μεγαλύτερο μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι και (προαιρετικά) τη ζάχαρη. Aναμίξτε τα πολύ καλά με ένα κουτάλι.  4. Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και το μίγμα του βουτύρου με το γάλα. Αναμίξτε με το σύρμα της ζαχαροπλαστικής ή με πηρούνι έως ότου σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός. Δεν αναμιγνύο

TAXINOΣΟΥΠΑ ΝΗΣΤΗΣΙΜΗ

Εικόνα
Η συνταγή μου για ταχινόσουπα νηστήσιμη της Ειρήνης Βούλγαρη Η ταχινόσουπα είναι μια πολύ υγιεινή, νηστήσιμη σούπα, πολύ συνηθισμένη στα μοναστήρια μας αλλά και προσφιλής για ημέρες νηστείας όπως η σημερινή παραμονή των Θεοφανείων.  Το ταχίνι είναι πολτοποιημένο σουσάμι, χωρίς πρόσθετα. Είναι πλουσιότατο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε βιταμίνη Ε, κι επίσης περιέχει σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και σελήνιο.  Καλό είναι να μην είναι καυτό το ρυζόνερο όταν θα το αναμίξουμε με το μίγμα του ταχινιού και του λεμονιού, επειδή τότε θα καταστραφεί η βιταμίνη C που περιέχει ο χυμός του λεμονιού.  Yλικά :   (για δύο-τρία μπωλ σούπας) 2 κουταλιές (όχι κοφτές) της σούπας ταχίνι  1 μικρό λεμόνι 1,5 φλυτζάνι τσαγιού ρύζι αλάτι, πιπέρι Παρασκευή: 1. Πλένουμε το ρύζι πολύ καλά ώστε το νερό που βγαίνει από το ξέπλυμά του να είναι διαυγές. Το στραγγίζουμε καλά. 2. Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα περίπου 1 λίτρο νερό να βράσει. 3. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε στο 1 την εστία μας, ρίχνουμε το ρ

ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΡΕΜΜΥΔΟΣΟΥΠΑ

Εικόνα
   Η συνταγή μου για Γαλλική κρεμμυδόσουπα                                                                                                                                    της Ειρήνης Βούλγαρη      Η κρεμμυδόσουπα είναι ένα από τα πιάτα της παραδοσιακής Γαλλικής κουζίνας. Είναι πολύ καλή τώρα το χειμώνα με το κρύο! Mάλιστα έχει μακραίωνη ιστορία, αφού λέγεται ότι ο πρώτος που την έφτιαξε ήταν ο βασιλιάς της Γαλλίας Louis XV ένα βράδυ μετά το κυνήγι που επέστρεψε πεινασμένος και δεν είχε τίποτα άλλο εκτός από κρεμμύδια, βούτυρο και σαμπάνια...       Για αιώνες η κρεμμυδόσουπα ήταν η σούπα των φτωχών στη Γαλλία. Αλλά από τότε που προστέθηκαν τα φετάκια της μπαγκέτας με τη γραβιέρα επάνω, τα οποία τα καψάλιζαν στο grill,  αναβαθμίστηκε σε "classy" Gratinee des Halles.  Αποτέλεσμα: Έκτοτε σερβίρεται ανελλιπώς παντού τον χειμώνα, και ιδιαίτερα στα μικρά εστιατόρια στη Γαλλία, τα bistrots.   Υλικά:  (για 2 περίπου μερίδες, ανάλογα με το μέγεθος του μπωλ σερβιρίσματος) 3 μεγάλα κρ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2023

Εικόνα
  Βασιλόπιτα με ινδική καρύδα! της Ειρήνης Βούλγαρη H βασιλόπιτα του νέου έτους, λιτή, με ένα αληθινό κλαδάκι γκυ για να μας φέρει καλοτυχία και ένα συλλεκτικό νόμισμα για φλουρί!  Είναι κέϊκ βανίλιας πασπαλισμένο με τριμμένη, αποξηραμένη ινδική καρύδα. Έδεσα και μία κορδέλα λευκή που νομίζω ότι την ομορφαίνει πολύ.  Καλή χρονιά με υγεία, αγάπη και κάθε ευλογία του Θεού! This post in English in my blog "rusticooking"!                                                                      περισσότερες συνταγές  

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙ

Εικόνα
Η συνταγή μου για Βασιλόπιτα με λευκή σοκολάτα και ρόδι! της Ειρήνης Βούλγαρη Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό Πρωτοχρονιάτικο γλύκισμα, συνήθως κέϊκ, αλλά μερικές φορές με ζύμη τσουρεκιού ή και πίτα παραδοσιακή. Το φλουρί το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο πριν το βάλουμε στον χυλό ή στην ζύμη.  Για αυτήν την βασιλόπιτα χρησιμοποιείστε αλεύρι φαρίνα που φουσκώνει μόνο του. Ακολουθείστε την βασική συνταγή για  κέϊκ που υπάρχει στη συσκευασία του αλευριού αυτού, αλλά αντικαταστείστε το γάλα με  ξυνόγαλα, ή με φυσικό γιαούρτι ξινούτσικο αραιωμένο με λίγο νερό (σε ίση ποσότητα με το γάλα της συνταγής του κέϊκ). Για άρωμα χρησιμοποιείστε βανίλια. Το ταψί χρειάζεται άλειμμα με ηλιέλαιο ή βούτυρο και πασπάλισμα με αλεύρι πριν βάλετε τον χυλό, για να βγεί η βασιλόπιτα εύκολα μετά το ψήσιμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί ψησίματος, ή ειδική φόρμα με τσέρκι.  Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου!   Προσοχή στο ψήσιμο. Σκεπάζετε από την αρχή μ