Αναρτήσεις

Koτόπουλο στα κάρβουνα! Καλές Απόκριες!

Εικόνα
  Κοτόπουλο στη σχάρα                                                                                                                         Ειρήνη Βούλγαρη Απόκριες σήμερα! Το πατροπαράδοτο έθιμο επιβάλλει κρεοφαγία για σήμερα ενώ για την εβδομάδα που αρχίζει από αύριο Δευτέρα, την εβδομάδα της Τυρινής, κατανάλωση τυροκομικών και αυγών.   Σήμερα λοιπόν έψησα ένα κοτόπουλο στη σχάρα. Αποβραδύς το καθάρισα, πέταξα τα περιττά λίπη, το έκοψα σε λεπτά κομμάτια, το μαρινάρισα και το έβαλα στη συντήρηση στο ψυγείο. Σήμερα το πρωί το έβγαλα από το ψυγείο για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το έψησα στα κάρβουνα έως ότου η θερμοκρασία του όταν έβαλα την ακίδα του θερμομέτρου μέσα στο κρέας να δείχνει 70 βαθμούς Κελσίου. Έτσι το κρέας είναι λευκό και ζουμερό! Εάν το ψήσετε περισσότερο θα σκληρύνει το κρέας και δεν θα είναι εύγευστο. Πριν το σερβίρω το ράντισα με περίπου τη μισή μαρινάδα. Το συνόδευσα με μια δροσερή σαλάτα με λάχανο και ντομάτα. Για την μαρινάδα έβαλα τα παρακάτω υλικά στο bl

Ρεβύθια σούπα με λίγη καυτερή πιπεριά!

Εικόνα
  Ρεβυθόσουπα με τσίλι! της Ειρήνης Βούλγαρη Μία απλή συνταγή για ρεβύθια είναι αυτή η ρεβυθόσουπα. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να φτιάξετε ρεβυθόσουπα. Αυτή η συνταγή γίνεται με κρεμμύδι, καρότα, και καυτερή πιπεριά χωρίς ντομάτα. Η εκτέλεση είναι ίδια με αυτήν την συνταγή μου για φασολάδα εδώ. Απλώς αντί για φασόλια βάζουμε ρεβύθια και προσθέτουμε και καρότα.  Στο σερβίρισμα έβαλα και λίγη γλυκιά πάπρικα. Συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί, ιδανικά με ζυμωτό ψωμί από φυσικό προζύμι. Eίναι πεντενόστιμη!!! Η υψηλή θρεπτική αξία των ρεβυθιών και οι σημαντικές ωφέλειες που προσφέρει η κατανάλωσή τους στην υγεία μας Tα ρεβύθια, όπως και όλα τα όσπρια, είναι από τις πιο υγιεινές τροφές. Περιέχουν πρωτείνες υψηλής διατροφικής αξίας, άμυλο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που βοηθά στην πρόληψη διαβήτη τύπου 2, κι ένα πλούτο βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Οι ίνες τους καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, βοηθούν στην πρόληψη παθήσεων  του πεπτικού συστήματος, και συμβάλλουν στην μείωση της LDL, δηλαδή τ

Kέϊκ με κρέπες!!! Mε κρέμα diplomat!!!

Εικόνα
της Ειρήνης Boύλγαρη        Γειά σας! Αυτή είναι μια μικρότερη version του Γαλλικού  g âteau mille-crêpes  που γίνεται με πολύ περισσότερες κρέπες. Είναι απολαυστικό επιδόρπιο για τους λάτρεις της κρέπας και όχι μόνο. Από άποψη εκτέλεσης δεν είναι δύσκολο εάν ξέρετε να φτιάχνετε κρέπες, αλλά είναι αρκετά χρονοβόρο.  Για το υπέροχο αυτό κέϊκ φτιάξτε τις κρέπες και την κρέμα ζαχαροπλαστικής από την προηγούμενη μέρα και φυλάξτε τα στο ψυγείο κλεισμένα καλά.  Την άλλη μέρα ξεκινείστε  το πρωί για να το σερβίρετε το απόγευμα ή το βράδυ με δεδομένο ότι πρέπει να μείνει στο ψυγείο πολλές ώρες (καλύτερα 8 ώρες) για να στερεοποιηθεί. (Όπως βλέπετε το δικό μου είναι λιγάκι ρευστό επειδή δεν έμεινε στο ψυγείο oύτε μία ώρα μετά την ετοιμασία.)  Το μόνο που μένει να φτιάξετε το επόμενο πρωί είναι η σαντιγύ, η ετοιμασία των φρούτων με τα οποία θα το γαρνίρετε, και το στήσιμο του κέϊκ. Α. Υλικά για τις κρέπες: Θα χρειαστείτε διπλή δόση της βασικής συνταγής μου για κρέπες που σας έχω δώσει στην προηγο

Τι να τρώμε για δυνατό ανοσοποιητικό;

Εικόνα
  Photo courtesy of  Jill Wellington   Ποιές τροφές να προτιμούμε και ποιες να αποφεύγουμε ώστε να έχουμε ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα;                                                                                                     της Eιρήνης Βούλγαρη Είναι γεγονός ότι η υγεία μας εξαρτάται από τον τρόπο ζωής μας και από τις διατροφικές μας συνήθειες. Εάν ασκούμαστε σωματικά καθημερινά, κοιμόμαστε αρκετά και ζούμε σε ένα ασφαλές, υγιεινό, ήρεμο, στοργικό και μη τοξικό συναισθηματικά περιβάλλον, τότε αυτό που μένει για να χτίσουμε την υγεία μας και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα είναι τα τρόφιμα που τρώμε και οι μαγειρικές και διατροφικές μας συνήθειες. Τροφές που προάγουν την υγεία μας φρέσκα φρούτα ξηροί καρποί  φρέσκα λαχανικά μέλι φυσικά γαλακτομικά προϊόντα χωρίς πρόσθετα αυγά ψάρια και θαλασσινά όσπρια δημητριακά άγρια χόρτα και βότανα εγχύματα φυσικών βοτάνων φυσικά μπαχαρικά ελαιόλαδο Τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε για να μείνουμε υγιείς ζάχαρη και όλα της τα χημικά

Υπέροχες κρέπες: Mε λίγα υλικά, χωρίς μίξερ, χωρίς κρεπιέρα!

Εικόνα
Βασική συνταγή για κρέπες                                       της Ειρήνης Βούλγαρη Υλικά: 1 φλυτζάνι τσαγιού κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 φλυτζάνι τσαγιού γάλα  1 μεγάλο αυγό ή 2 μικρά μισό κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας 3 κουτ. σούπας νερό κρύο 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι ψιλό 2 κουταλιές της σούπας κοφτές βούτυρο λυωμένο για το μίγμα λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα Όλα τα υλικά εκτός από το λυωμένο βούτυρο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Ετοιμασία: 1. Χτυπάμε σε μπωλ το αυγό με σύρμα ζαχαροπλαστικής ή με πηρούνι. Προσθέτουμε τη βανίλια, το αλάτι, το νερό και το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα.  2. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και αναμιγνύουμε με το σύρμα ώστε να γίνει ένας αραιός ομοιογενής χυλός χωρίς σβώλους.  3. Τέλος προσθέτουμε και το λυωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα.  4. Καλύπτουμε το μπωλ.  5. Αλείφουμε καλά με πινέλο τον πάτο ενός αντικολλητικού τηγανιού με μία κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο. Το βάζουμε στην εστία μας σε maximum ένταση.

Kουνέλι στιφάδο!

Εικόνα
  Η συνταγή μου για το παραδοσιακό μας στιφάδο                                                                          της Ειρήνης Βούλγαρη Το στιφάδο μπορεί να γίνει είτε με λαγό ή κουνέλι, είτε με μοσχάρι και θυμίζει αρκετά το Γαλλικό επίσης παραδοσιακό πιάτο  veau bourguignon . Kαι τα δύο έχουν πλούσια σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με μπαχαρικά και πολλά καραμελωμένα κρεμμύδια. Επίσης βασικό μυστικό για την επιτυχία και των δύο είναι το καλό σωτάρισμα του κρέατος σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να αποκτήσει μια καραμελωμένη κρούστα εξωτερικά που θα κρατήσει τους χυμούς του μέσα όταν στη συνέχεια θα ρίξουμε τα υγρά. Από χημική άποψη κατά το σωτάρισμα αυτό γίνεται η αντίδραση Maillard που προσδίδει και μια γεύση ψητού στο κρέας, εκτός του ότι το θωρακίζει για να μην διαφύγουν οι χυμοί του στο υπόλοιπο φαγητό, οπότε θα ήταν σαν βραστό. Για τον ίδιο λόγο κατά το σωτάρισμα βάζουμε σε αρκετή απόσταση κάθε μερίδα κρέατος. Υλικά: (  για το μαγείρεμα) 1 κουνέλι (περίπου 1,5 kgr) 1/2 φλυτζ. του κα

ΠΕΝΤΕΝΟΣΤΙΜΗ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ "MANTIS" (ΚΑΝΙΟΚΙΕΣ)

Εικόνα
Η συνταγή μου για πεντενόστιμη μακαρονάδα  με γαρίδες "mantis" Σήμερα το πρωί πήγα στον ψαρά να βρω αθερίνες, αλλά βρήκα υπέροχες φρέσκες κανιόκιες. Οπότε τις έφτιαξα μακαρονάδα. Έγινε ένα πιάτο με απίστευτη νοστιμιά!!! Σας δίνω λοιπόν την συνταγή. H ίδια ακριβώς συνταγή μπορεί να γίνει και με γαρίδες. Υλικά: ( για 3 μερίδες) 500 gr φρέσκες κανιόκιες (γαρίδες "mantis") 1 κούπα ελαιόλαδο 2 μικροσκοπικές πιπεριές τσίλι ή 2 μικρά κομματάκια από μία μεγάλη 2 σκελίδες σκόρδο 300 gr σπαγγέτι 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες ή περισσότερες ώριμες μικρότερες λίγο φρέσκο μαϊντανό αλάτι Προετοιμασία: 1. Ξεπλύνετε τις κανιόκιες καλά με κρύο νερό και στραγγίξτε τες σε σουρωτήρι.  2. Πάρτε μία-μία με τη σειρά με το αριστερό σας χέρι και καμπυλώστε την ράχη της. Με ένα κοφτερό ψαλίδι αρχίζοντας από την ουρά της και τελειώνοντας  κοντά στο κεφάλι (στην δεύτερη εσοχή που έχει ανοίξει) κόβετε το κέλυφος κατά μήκος της ράχης της. Ανοίγετε ελαφρά και αφαιρείτε το χρωματιστό ιστό και τον πετά

Καυτερη φασολαδα με κοκκινη πιπερια τσιλι!

Εικόνα
Λιτή αλλά νόστιμη και πολύ θρεπτική φασολάδα με καυτερή πιπεριά τσίλι! της Ειρήνης Βούλγαρη Κάποτε η φασολάδα εθεωρείτο το εθνικό μας φαγητό... Εδώ και κάποιες δεκαετίες ο μουσακάς της πήρε την θέση! Τα φασόλια είναι πολύ πλούσια σε άμυλο χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που μας δίνει ενέργεια, σε ίνες που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, σε φυτικές πρωτείνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όχι μόνο. Περιέχουν επίσης πολύτιμα ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ, σίδηρο και ψευδάργυρο καθώς και το πολύτιμο αμινοξύ λυσίνη, το οποίο δεν παράγεται από τον οργανισμό μας αλλά είναι άκρως απαραίτητο για την σύνθεση των πρωτεϊνών του οργανισμού μας. Τα φασόλια μπορούν από θρεπτική άποψη να αντικαταστήσουν το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, η καθημερινή κατανάλωση φασολιών μειώνει την χοληστερόλη LDL, και βοηθά στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου, της ισχαιμίας και του διαβήτη. Δείτε σχετικό link στο τέλος της ανάρτησης. Αυτή η συνταγή μου λοιπόν είναι πολύ υγιεινή επ

Δροσερη σαλατα με λαχανικα, φρουτα, τυρι και καψαλισμενα ψωμακια

Εικόνα
Yγιεινή συνδυαστική σαλάτα με μαρούλι, κρεμμυδάκια φρέσκα, ρόδι, κομματάκια τυριού, μήλα & καψαλισμένα ψωμάκια της Ειρήνης Βούλγαρη Ολόκληρα δροσερά φύλλα μαρουλιού αλλά και κομμένα φύλλα μαρουλιού ανάμικτα με κρεμμυδάκια φρέσκα, ρόδι, κομματάκια από ντομάτες, φετάκια μήλου, κομματάκια γραβιέρας και καψαλισμένα ψωμάκια με ελαιόλαδο, πασπαλισμένα με αποξηραμένο δυόσμο ή μέντα. Και μία ανάλαφρη βινεγκρέτ λεμονιού χωρίς μουστάρδα και χωρίς γλυκαντικές ουσίες! Μόνο με δύο μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό λεμονιού χτυπημένα πολύ καλά.  Τα ψωμάκια είναι φέτες ψωμιού με λίγο ελαιόλαδο επάνω και δυόσμο που έχουν καψαλιστεί στο γκρίλ και έπειτα έχουν κοπεί σε μικρότερα κομμάτια. Για να μην σκουρήνει η λευκή σάρκα του μήλου, βουρτσίστε ή ψεκάστε τα κομματάκια του μήλου με φρέσκο φυσικό χυμό λεμονιού αμέσως μόλις τα κόψετε! My recipe for this combo salad in my English blog "rusticooking"!    περισσότερες συνταγές

Spaghetti al pesto Genovese

Εικόνα
  Η συνταγή μου για σπαγγέτι με πέστο βασιλικού!                                                                                                                                                                                                          της Ειρήνης Βούλγαρη Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή! Αλλά καλοκαιρινή περισσότερο, εκτός εάν έχετε φτιάξει από το καλοκαίρι πολλά βαζάκια με πέστο πλατύφυλλου Γενοβέζικου βασιλικού και τα έχετε αποθηκεύσει στην κατάψυξη. Ο βασιλικός αυτός δεν επιβιώνει τον χειμώνα. Υλικά για το pesto Genovese: (για 3 μερίδες σπαγγέτο) 100 gr φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου (Γενοβέζικου) πλυμμένα και στεγνωμένα πολύ καλά 5 σκελίδες σκόρδο μέτριες (καλύτερα εγχώριου σκόρδου) καθαρισμένες  κουταλιές της σούπας κουκουνάρι 1 φλυτζάνι τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα 3 κουταλιές της σούπας τριμμένο πεκορίνο ρομάνο (εάν δεν βρείτε Ιταλικό υπάρχει πολύ καλό ηπειρώτικο τυρί πεκορίνο). 1 φλυτζάνι τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο Παρασκευή του pesto Genovese: Βάζουμε στο blender τα φύλλα

Focaccia Genovese!

Εικόνα
  H συνταγή μου για Focaccia Genovese                                                   της Ειρήνης Βούλγαρη Προζυμένια focaccia Genovese από τα χεράκια μου! Δεν πάει πολύς καιρός που έφτιαξα το πρώτο μου φυσικό προζύμι χωρίς μαγιά, κι έκτοτε ζυμώνω τακτικά και πάντα κρατώ προζύμι για το επόμενο ζύμωμα και το διατηρώ στο ψυγείο. Έτσι λοιπόν έφτιαξα και την περίφημη focaccia Genovese. H οποία έχει και λίγο ελαιόλαδο μέσα, αλλά και αρκετό ελαιόλαδο και στις δύο της επιφάνειες και είναι πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι και φρέσκα φύλλα δεντρολίβανου.  Η ζύμη για την λαγάνα αυτή είναι φυσικά πολύ μαλακιά ώστε να απλώνει και να κάνει και μεγάλες φουσκάλες. Έχει τουλάχιστον 50% υγρασία. Τον χειμώνα εάν δεν έχετε σταθερή θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον 27 βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ χρονοβόρα η παρασκευή της ζύμης με προζύμι. Το καλοκαίρι όμως δεν θα έχετε πρόβλημα. Επίσης, αν έχετε χαμηλή θερμοκρασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγιά ξηρή.  Για να φτιάξετε αυτή τη λαγάνα με μαγιά θα χρειασ

THΓΑΝΙΤΕΣ

Εικόνα
Για ένα νόστιμο και γρήγορο πρωϊνό: Tηγανίτες (pancakes) της Ειρήνης Βούλγαρη Υλικά:  1 φλυτζάνι τσαγιού gr αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (για κέϊκ) 140 gr γάλα 1 κουταλιά σούπας βούτυρο λυωμένο για τον χυλό  λίγο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 1 αυγό  1/4 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι ψιλό 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ή λίγο ξύσμα λεμονιού (για γλυκές κρέπες, προαιρετικά) 1 κουταλιά της σούπας κοφτή  ζάχαρη) Παρασκευή: 1. Σε ένα μπωλ χτυπάτε το αυγό με σύρμα ή πηρούνι μέχρι να αφρίσει. Προσθέσετε την βανίλια ή το ξύσμα του λεμονιού  και συνεχίστε το χτύπημα για λίγο ακόμα. 2. Σε ένα κατσαρολάκι λυώνετε το βούτυρο. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το γάλα. 3. Σε ένα μεγαλύτερο μπωλ κοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το αλάτι και (προαιρετικά) τη ζάχαρη. Aναμίξτε τα πολύ καλά με ένα κουτάλι.  4. Προσθέστε το χτυπημένο αυγό και το μίγμα του βουτύρου με το γάλα. Αναμίξτε με το σύρμα της ζαχαροπλαστικής ή με πηρούνι έως ότου σχηματιστεί ένας ομοιογενής χυλός. Δεν αναμιγνύο